Zmierz swoje przyśpieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zmierz swoje przyśpieszenie

W stopce trza by walnac: "Redakcja" nie ponosi odpowiedzialnosci za tresci zamieszczane przez uzytkownikow. Ale na mocy ustawy i tak chyba nie ponosi.
    Wiec nie panikujcie. Nikt tu nie jest wrozka, zeby wiedziec kto czym handluje i sprawdzac czy to jest legalne czy nie. Administracja forum nie ma zadnych uprawnien do kontroli legalnosci czegokolwiek. Ani tez na mocy zadnej ustawy nie jest to wymagane.

Z natury rzeczy prywatne wiadomosci sa prywatne i nie sa logowane. Wiec jak je pokasuja to pozamiatane. Oczywiscie w miare mozliwosci mozna udostepnic na zyczenie odpowiednich wladz informacje, wszak nie mozna "utrudniac sledztwa". I tak nie posiadamy zadnych "danych osobowych" uzytkownikow.

Ale za to historia edycji posta jest zapisywana :roll:

A ze tak zapytam, to jakies opatentowane kabelki byly?

Zmierz swoje przyśpieszenie

Znalazłem na necie wypasiony programik na komórkę. Jeśli masz w telefonie Symbiana i GPS to powinien działać.

Tempes GTx to program pozwalający mierzyć przyspieszenie waszego pojazdu za pomocą telefonu komórkowego. Co potrzeba, aby rozpocząć całą zabawę ?

- telefon z wersją oprogramowania S60 (OS SYMBIAN) GPS wbudowany lub bluetooth'em
    - jesli nie wbudowanego to odbiornik GPS z bluetooth'em

Możliwości programu są dość szerokie. W magicznej opcji VROOOM! Możemy:
    -zmierzyć maksymalną prędkość
    -zmierzyć przyspieszenie od 0-100 km/h
    -zmierzyć przyspieszenie na 400 m (ćwierć mili)
    -można zmienić dystans, lub maksymalną prędkość dla jakiej chcemy mierzyć przyspieszenie

Poza opcją VROOM! uświadczymy prostą nawigację GOTO, która będzie wskazywać kierunek marszu, dla określonego celu, oraz funkcję DATA, która określi nasze położenie.

Wszystkie pomiary zależą od dokładności naszego odbiornika GPS. Producent podkreśla iż niebezpiecznie jest testować przyspieszenie samemu i nie odpowiada za wynikłe przez to straty.

Do pobrania ze stronki: www.tempes.com (oczywiście demo, a pełna wersja wiadomo gdzie :twisted
    Załączone pliki

Komentarz

Re: Zmierz swoje przyśpieszenie

Zamieszczone przez namo
      Tempes GTx to program pozwalający mierzyć przyspieszenie waszego pojazdu za pomocą telefonu komórkowego.
      Naprawdę wierzysz w takie bajki?
      A poza tym ogłoszenia komercyjne są TUTAJ

Komentarz

Zamieszczone przez szkodzisław
        Wierzę w GPS.
        a coś sprzedaję, bo nie wiem o co Ci kaman?

Komentarz

Zamieszczone przez namo
          Wierzę w GPS.
          Cywilny GPS nie jest taki dokładny.

Zamieszczone przez namo
          Zamieszczone przez namo
          Do pobrania ze stronki: www.tempes.com (oczywiście demo, a pełna wersja wiadomo gdzie )
          Tak troszkę spamem zalatuje.

Komentarz

"Wiek: 46 " i wszystko jasne buahhahah

Komentarz

Zamieszczone przez namo
              "Wiek: 46 " i wszystko jasne buahhahah
              Wiek 25 i wszystko jasne. buahaha, czy jak się tam młodzi śmieją :szeroki_usmiech

Komentarz

szkodzisław, Ty w moim wieku zastanawiałeś się czy kupić bilet na autobus czy zostawić na wino i jechać na gapę.

Komentarz

Zamieszczone przez namo
                  szkodzisław, Ty w moim wieku zastanawiałeś się czy kupić bilet na autobus czy zostawić na wino i jechać na gapę.
                  A może na kino a nie wino, to były takie czasy, że sam już nie pamiętam :szeroki_usmiech
                  I ja już kończę offtop, bo nie chcę mieć do czynienia z moderatorem :szeroki_usmiech

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A może na kino a nie wino, to były takie czasy, że sam już nie pamiętam :szeroki_usmiech
                    Oszukujesz :twisted: Do kina wchodziło się tylnym wejściem z... winem :szeroki_usmiech

Ciekawy program, szkoda ze nie na WinCE.
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

namo, szkodzisław, Radze zluzowac zawory, bo do dzis wieczora nie bedzie zaden z was tu juz pisac na jakis czas
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• palioza
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 417

Z ciekawosci sciaganlem na IPhona Dynolicious, tez tak programik do badania przyspieszen, czasow itp itd. Mam rowniez GTecha wiec moglem porownywac wyniki i generalnie powtarzalnosc pomiarow z iPhona jest mierna jak rowniez w porownaniu z GTechem wypada blado. Mozna uzyc tego sofciku conajwyzej do porownywania samochodow bo o prawidlowych wynikach to nie ma co gadac.
                        Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

Testowałem Tempesa, otrzymywane wyniki czasem są abstrakcyjnie niskie.
                          W mojej 1.8T, seryjnej, potrafił mi pokazać 0-100km/h 8,0s No fajnie by było
                          Jednocześnie sprawdzałem za pomocą VAG'a (log prędkości) i czasy otrzymywałem w okolicy 8,5-8,7s czyli danych fabrycznych.
                          Trzeba brać poprawkę około 0,3-0,5s, poza tym fajny gadżet
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

te pol sekundy da sie nadrobic oponami z dobra zawiecha (sztywna i niższa) pewnie cos jeszcze by sie urwalo
                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

W katalogu Porsche są podawane czasy przyśpieszenia do stówy z lusterkami i bez. Odkręć lusterka, będzie szybciej :-)

Komentarz

• awiacek
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 152

Mały update do pomiarów z GPS-em. Informacja o położeniu, prędkości itd. z GPS'a jest wysyłana co 1 sek (protokół NEMA - większość urządzeń wspiera tylko ten standard). Jeżeli załozymy że stoimy i próbujemy zmieżyć przyspieszenie to odbiornik przeliczy położenie i wyznaczy prędkość po ok 2 sek. Jedynie co można mierzyć (czytaj porównać) przy pomocy GPS'a to prędkość ze wskazaniem prędkościomierza z licznika i to jak się jest w terenie nie zabudowanym.

Komentarz

• Maru 123
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4660

miałem kiedyś z czymś takim do cynuienia-kicha i wyciąganie kasy i wyniki pomiarów nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością :wink:
                                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• czernobyl
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1276
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez winni77
                                    Ciekawy program, szkoda ze nie na WinCE.
                                    jest coś takiego z darmowych: http://www.ultimatelaunch.de/index_en.html

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

Zamieszczone przez awiacek
                                      Jedynie co można mierzyć (czytaj porównać) przy pomocy GPS'a to prędkość ze wskazaniem prędkościomierza z licznika i to jak się jest w terenie nie zabudowanym.
                                      dokladnie, jedynie odczyt predkosci w takich urzadzeniach bedzie dokladny, pod warunkiem ze nie bedzie sie ona zmieniac dynamicznie - czyli mozna sobie conajwyzej wyskalowac predkosciomierz ;-) i zobaczyc Vmax ;-)

Pozostale odczyty beda dokladniejsze ze stopera albo .... mozna sobie nagrac na kamere video predkosciomierz a pozniej oszcowac (25kl/sek) w ktorej klatce wskazowka dotyka do setki ;-)
                                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• winni77
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2183
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez awiacek
                                        Jeżeli załozymy że stoimy i próbujemy zmieżyć przyspieszenie to odbiornik przeliczy położenie i wyznaczy prędkość po ok 2 sek.
                                        Być może masz rację, ale jeśli programista był tego świadom, to mógł napisać go w sposób kompensujący tą różnicę (przynajmniej w części). Oczywiście zawsze pozostawia to margines niedokładności ale to trzebaby mieć (chyba) DGPSa

[ Dodano: Pon 28 Wrz, 09 13:35 ]
                                        Zamieszczone przez Jac_ek
                                        w ktorej klatce wskazowka dotyka do setki
                                        Raczej nagrać ekran GPSa, bo 100km/h na zegarach to rzadko "setka" w realu.
                                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• awiacek
                                          Ambiente
                                          • 2007
                                          • 152

Zamieszczone przez winni77
                                          Być może masz rację, ale jeśli programista był tego świadom, to mógł napisać go w sposób kompensujący tą różnicę (przynajmniej w części). Oczywiście zawsze pozostawia to margines niedokładności ale to trzebaby mieć (chyba) DGPSa
                                          To by musiał byc niezły algorytmista, który by potrafił skompensować sygnał wejściowy z GPS'a. Zazwyczaj nawigacje firmowe (np. MFD) posiadają dodatkową informację w formie impusów z koła i liczą sobie przebyty dystans. Dopiero przy takim rozwiązaniu można spodziewać się jakiś miarodajnych rezultatów.

Komentarz

• Thundi
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1157

A to was zaciekawię na jakiś tam zawodach kabel do PDA siadł właścicielom i okazało się że ja mam zestaw PDA GPS i kable więc dostałem program na karcie SD który został uruchomiony na moim pokecie i tu najlepsze:
                                            program miał możliwość badania przyśpieszeń od zadanej prędkości do innej zadanej (czyli można było mierzyć przyśpieszenie np: 0-100 ale i 60-100 czy 80-120) nie wiem jak te pomiary były dokładne ale pomiar na 1/4mili był poniekąd potwierdzany przez sędziów (bo oprócz poketa w aucie pomiar był robiony przez organizatorów) i był dość dokładny (-0.01 do +0.02s)
                                            Nie mam zielonego pojęcia jak się program nazywał (niestety)

Sam na poketa mam "GPS Performance" ( http://handheld.softpedia.com/get/GP...ce-29381.shtml ) i powiem że dość przydatny programik dokładności jednak nie sprawdzałem
                                            opcje to:
                                            -pomiar przyśpieszenia: prędkość startowa (0-240) - prędkość końcowa (30-300)
                                            -pomiar przejazdu na odcinku (400m i 800m)
                                            -i najlepsze pomiar przejazdu okrążenia (najpierw definiujemy okrążenie jadąc i komputer zapisuje trasę a potem mierzy czas na zdefiniowanym okrążeniu - do tego jest mała mapka która pokazuje gdzie akurat jesteśmy)
                                            O ortografie dba FF.
                                            Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                            http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                            Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• czernobyl
                                              L&K
                                              • 2008
                                              • 1276
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

do dokładnych pomiarów z gps potrzebny byłby chipset próbkujący przynajmniej 10x/sekunda. sirfstarIII i centralityatlas (najpopularniejsze) próbkują raz na sekundę, czyli minimalny błąd pomiaru tyle wynosi. jest jakiś nowy chipset mtk, który próbkuje podobno kilkadziesiąt razy na sekundę - gdyby był soft wykorzystujący 100% jego możliwości, to wtedy można mierzyć gps'em
                                              (tak jak pomiary gruntu "cywilną" nawigacją - rozbieżności do +/-4m + niedokładny pomiar wysokości, goście z np. ARiMR posiadają lepsze odbiorniki, aby móc mierzyć dokładnie)

Komentarz

Kurcze! To miała być zabawa tym programikiem a nie pisanie pracy doktorskiej :-)

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                                                  jest jakiś nowy chipset mtk
                                                  No właśnie mój GPS ma "go", ale ciężko znaleźć cokolwiek na jego temat :|
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...